Аналіз ринку пасок в Україні: тенденції, споживчі вподобання, прогнози
  • 27 апреля, 2021

Паски —  невід’ємна частина великоднього столу українців. Він був таким сотні років назад буде і в поточному році.

Рецепти ж цієї випічки традиційні для кожної сім’ї і можуть доповнюватися і змінюватися під впливом розвитку харчової промисловості, появи і застосування нових інгредієнтів і розвитку смакових уподобань українців.

З тим же розвитком промисловості і активним ритмом життя населення з’явилася потреба в готових пасках, вироблених в промислових масштабах. Особливо це стосується найбільших міст країни. Це така собі данина святу тих, у кого з тієї чи іншої причини немає можливості спекти паски самостійно.

Під такого споживача поступово підлаштовуються виробники, серед яких можна виділити великі хлібозаводи, чия продукція найчастіше стандартна і не відрізняється широким асортиментом, і невеликі пекарні, які частіше фокусуються на унікальності рецепту паски, додаючи все нові інгредієнти.

Кожна невелика пекарня має свій рецепт випічки і свій стиль прикрашання пасок. Так, в тісто додають цедру лимона і апельсина, солодкі спеції (корицю, бадьян, кардамон і тд.), а вегетаріанські кафе-пекарні пропонують випічку без яєць і дріжджів. В якості начинки, крім звичних родзинок і цукатів, також використовують сушену журавлину, в’ялену вишню, мигдаль, фісташки і гарбузове насіння.

Зустрічаються зовсім екзотичні варіанти, наприклад, паски з лавандою або фундуком. Але найбільша різноманітність можна спостерігати в оздобленні пасок. Верхівка може бути цукрової, шоколадної, з заварним кремом або з крем-сиром. Поверх викладають різні прикраси — різнокольорову посипання, цукрові квіти і намистини, фрукти і ягоди, макаруни, меренге і шоколадні букви.

Деякі споживачі вважають смачнішими сирні паски. Це більш рідкісний вид виробів, вони не зустрічаються в магазинах, проте кафе-пекарні виготовляють їх на замовлення. Розміри пасок можуть варіюватися від 130г до 2,5 кг.

Відносно новим фактором на ринку стала зростаюча популярність імпортних «Панеттоне«, однак обсяг їх імпорту поки що не перевищує 100 т.

Основною особливістю є сезонність ринку пасок. Більше 80% продажів припадає на дні перед Великоднем (28 квітня 2019 року, 19 квітня 2020-го 2 травня в 2021-м), а також перед поминальними днями, які слідують за нею. Частина виробників орієнтовані також і на католицький Великдень, який цього року відзначався раніше — 12 квітня.

Обсяги виробництва пасхальної випічки —  невеликі. На них в цілому впливають два фактори. Перший носить традиційний аспект і обумовлений часткою людей, які випікають паски самостійно. З кожним роком і з особливістю розвитку ставлення до релігії в Україні цей фактор призводить до зниження споживання за рахунок переходу до домашньої випічки пасок. У той же час можна було б припустити, що на цьому тлі виросте обсяг споживання пасок промислового виробництва.

Але в 2020 році галузь сильно «підкосила» пандемія коронавіруса, та й в 2021-м може бути те ж саме, з огляду на весняну хвилю зростання захворюваності, яка вже привела до необхідності введення чергової групи обмежень. Вони, по-перше, відображаються на доходах населення, а, по-друге, обмежують походи в магазини, навіть на тлі можливості замовлення доставки.

Термін придатності пасок залежить від рецептури і в середньому становить два тижні, хоча велика частина пасок промислового виробництва містить інгредієнти, які сприяють збільшенню терміну зберігання. Однак і це не рятує ринок від неліквідної продукції, яку не вдається реалізувати в період великодніх свят. Велика частина такої продукції передається на переробку на сухарі.

Що ж стосується споживання в розрізі регіонів, то найбільшими з точки зору обсягів реалізації пасок є Центральний і Східний регіони. Наявність великих міст, переважання міського населення над сільським і активний ритм життя в містах сприяють високим показникам реалізації продукції. Цифри по Південному регіону пояснюються меншою чисельністю населення, однак попит залишається стабільним. Найменший обсяг споживання великодніх пасок— на Західній Україні за рахунок соціально-демографічних особливостей регіону і традицій випікати паски самостійно.

Зростання цін на паски в 2021 році очікується найбільшим за весь досліджуваний період. Це пов’язано із зростанням цін на зернові і, відповідно борошно.

Суміжні ринки

Поряд з розвитком ринку готових пасок розвиваються і ринки компонентів для самостійної випічки цих виробів. Сюди відносяться:

  • форми для випічки паперові, силіконові, металеві;
  • прикраси для верхівки;
  • готові набори горіхів, цукатів і сухофруктів;
  • неїстівні прикраси (стрічки, фігурки).

У 2021-2023 роках ситуація буде залежати від темпів боротьби з пандемією і динаміки доходів населення. При цьому традиційні перед поваги споживачів будуть зберігатися.

Джерело: «Компания «Про-Консалтинг»
Переклад: «Компанія-Інтегра»

Метки:

Похожие записи:
  • Полиморфы шоколада
  • Рассмотрим различные структуры шоколада и узнаем, почему процесс темперирования важен для производства шоколада вы
  • Смакуємо з користю
  • З давніх-давен люди їли і любили солодке. На думку багатьох вчених, жага до цукру закладена у людини на інстинктив
  • Ирис – вкус детства
  • Вряд ли найдется хоть один человек из постсоветской страны, который бы не пробовал конфеты «ирис». Эта мягкая, неж

Добавить комментарий

Ваш адрес email не будет опубликован. Обязательные поля помечены *