Майбутнє зараз: інноваційні технології в харчовій промисловості
  • Апрель 8, 2019

Не всі інноваційні технології можуть вважатися проривними, а тільки ті, які глобально змінюють суспільство. Патрік Ван Ден Дуін, відомий футуролог розповів, як знайти такі інновації.

Нещодавно відбулась лекція нідерландського футуролога Патріка Ван Ден Дуіна, яку організувала Ukrainian Food Valley. Спікер — виконавчий директор Netherlands Study Center for Technology Trends.

Лектор назвав кілька інноваційних технологій, які можуть стати проривними:

  • біоінформатика;
  • синтетична біологія;
  • дизайн харчових продуктів;
  • смарт фармінг;
  • вертикальні ферми;
  • аквакультура;
  • генетика;
  • альтернативні джерела білку;
  • технологія консервації та подовження терміну зберігання харчових продуктів.

В своєму аналізі він використав різні варіанти майбутнього, щоб оцінити шанси обраних технологій стати проривними. Перспективність інновацій залежить від того, за скількох напрямків розвитку вони будуть актуальними.

Патрік Ван Ден Дуін виділив 5 магістральних варіантів розвитку майбутнього:

  1. економічний оптимізм — глобалізація та контроль ринку міжнародними корпораціями;
  2. реформа ринку — держава та суспільство регулює ринок і вплив глобальних корпорацій;
  3. світовий сталий розвиток — велика увага до проблем екології та здорового способу життя;
  4. регіональна конкуренція — повернення до політики протекціонізму і державного та суспільного контролю над особистістю;
  5. регіональний сталий розвиток — розвиток локальної економіки та самоорганізації.

До інноваційних технологій, які мають високі шанси стати проривними технологіями, належать:

  • біоінформатика;
  • смартфармінг;
  • синтетична біологія;
  • дизайн харчових продуктів;
  • альтернативні джерела білку.

До технологій з меншими шансами належать:

  • вертикальні ферми;
  • аквакультура;
  • технологія консервації та подовження терміну зберігання харчових продуктів.

Загальні тенденції у сфері здоров’я, демографії та добробуту Патрік Ван Ден Дуін бачить так:

  • біоінформатика та дизайн харчових продуктів створять продукти, орієнтовані на
  • індивідуальні потреби кожного споживача;
  • така персоналізація підвищить загальний добробут та допоможе в дотриманні персональної дієти;
  • урбанізація стимулює розвиток вертикальних ферм.

У сфері безпечної енергетики спікер виділив наступні тенденції:

  • зменшення екологічної шкоди завдяки здобуткам біоінформатики та IT у сільському господарстві;
  • генетика, синтетична біологія та дизайн їжі зменшать навантаження на традиційне сільське господарство за допомогою лабораторного виробництва їжі;
  • поява нових джерел енергії — сонячної, вітрової, з водоростей та біопалива.

Джерело: www.aggeek.net

Метки:

Похожие записи:

Добавить комментарий

Ваш e-mail не будет опубликован. Обязательные поля помечены *